Posted by : Anas Nazri Thursday, December 2, 2010

hello! hello! dah lama x buat post ttg tutorial...ni aku nk ajar skit ttg cara nk buat youtube player (ala, yg org letak kt blog diaorg tu. kononnya mcm mp3 player lah. yg xde video screen tuh) btw, aku buat tutorial ni pn khas utk si Adila Afiah yg sruh aku ajar utk buat mnde nih :) klu sape2 yg x faham lg tu, ni aku tnjuk kt bawah ni camne bentuk youtube player tu



ok2...tuan2 dan puan2, sila brsiap sedia dgn sbuah buku nota n sebatang pen...HAHAHA

aku ajar step by step :)

1. korg pi usha2 kt website Youtube utk cari video lagu yg korg berminat tuh

2. then korg copy embed code video yg korg pilih tu (tgk pic kt bwh ni)



3. korg paste la dulu embed code tu kat notepad or word...



4. bila dah paste tu, korg cari code <embed , then korg delete semua code sebelumnya...



5.cari code </object> (code tu ade kt blkg skali) kemudian korg padam code </object> tu



6.next, korg cari code en_US dan taip &autoplay=1& selepas code tu...kiranya code tu jadi camni lah (rujuk pic bwh)



7. then korg cari code width= & height= , tukarkan nilai width =150, height=25 (ikut citarasa masing2 la)



8. last, copy semua code yg diubah tu, then korg pegi blogger > dashboard > design > add gadjet > html/javasricpt (paste code tu dlm ruangan html/javasript)

9. preview n save...SIAP!!! :)

p/s : mybe da ramai yg tau trick nih. tapi saje nk berkongsi. slamat mencuba ;)

{ 31 comments... read them below or Comment }

  1. Awak awak : DTerima kasih banyak banyak ehh ! :D

    ReplyDelete
  2. SAB ; u r welkem banyak banyak jugak XD

    ReplyDelete
  3. fuh trimas!! dapat jugak akhirnya!! trimas owner blog yang cun nie!!

    ReplyDelete
  4. cyunk kamo thanks fer tis ukie :)

    ReplyDelete
  5. yeah ! thank you beribu thank you !

    ReplyDelete
  6. thanx ats tnjuk ajar..akhirnya sy dpt letak lagu fvrt dlm blog!!!! =) thanx!! thanx!! thanx!!

    ReplyDelete
  7. Eh eh . Kalau na auto replay pulak macam mana ?

    ReplyDelete
  8. you make me smile! thanks for the tutorial... (eventhough iklan kat tepi tu kaco tumpuan Me...tp finally...)
    Gracias!

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. sekarang youtube dh lain dh. embed code die pun lain. cmne eh? :(

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Popular Post

Followers

Ping!

Powered by Blogger.

Visitors

Visitor Counter

- Copyright © B|S Network -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -