Posted by : Anas Nazri Saturday, November 27, 2010

hey hey!!! smlm x update blog coz internet problem skit...aku call internet punya careline, then dia ckp "harap maaf encik, pihak kami ada sdikit maintance di kawasan encik...servis internet akan beroperasi smula dlm masa 15 jam!!! lagi"...aku pn ckp " ok, baiklah...trima kasih" (dgn nada mesra) pdahal dlm ati aku nk maki2 jer operator tuh...

OK STOP!!! ni aku nk ckp psal copycat2 yg berleluasa kot pd zaman ini....ramai org yg buat disable right-click dlm blog diaorg...tp, sedar @ xsedar, perbuatan tu hanya membazir masa korg...trick disable right-click lemah kpd CTRL + C...(aku harap korg faham)...maknanya, wlaupn korg buat disable-right click dlm blog korg, org lain masih boleh copy entri/artikel dlm blog korg dgn menggunakan CTRL + C...so, useless lah kan klu korg tulis penat2 then org copy mentah2 jer korg punya entri/artikel...Jadi, berdirinya saya di dalam blog ini adalah utk memperkenalkan trick terbaik yg dpt menghalang drpd artikel anda di copy oleh org lain... Dengan memasang script Disable text selection, ianya akan menghentikan serta merta fungsi select dan juga CTRL+C...trick ini berfungsi pada Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera dan Chrome...

Jika korg masih menggunakan code disable right-click,bolehlah di delete code tersebut.

ni aku tnjuk step by step utk trick ni :-

1. log in blog > dashboard > layout > add a gadjet (html/javascript)
2.copy code kt bwh ni dan paste kt dlm ruang content (html/javascipt)


<script type="text/javascript">

/***********************************************

* Disable select-text script- © Dynamic Drive (www.dynamicdrive.com)

* This notice MUST stay intact for legal use

* Visit http://www.dynamicdrive.com/ for full source code

***********************************************/

//form tags to omit in NS6+:

var omitformtags=["input", "textarea", "select"]


omitformtags=omitformtags.join("|")

function disableselect(e){

if (omitformtags.indexOf(e.target.tagName.toLowerCase())==-1)

return false

}

function reEnable(){

return true

}

if (typeof document.onselectstart!="undefined")


document.onselectstart=new Function ("return false")

else{

document.onmousedown=disableselect

document.onmouseup=reEnable

}

</script>

3.lps siap...save then view blog korg...insya-Allah jadi :)

p/s : bg aku sharing is caring...tp sesetengah org sharing is daring :D hahaha...terserah kpd korg la...klu aku buat disable text selection, kang susah plak org nk copy n buat trick ni...kan kan?? btw, slamat mencuba lah...aku harap dgn skill ni, blog korg akan lebih terlindung drpd copycatter2 dlm internet ni :)

{ 12 comments... read them below or Comment }

  1. cam nak try, tapi cam takut gak

    ReplyDelete
  2. try jer...x mati pn klu try :D

    ReplyDelete
  3. tpi x der orng nk copy artikel ho2....gura2 ja

    ReplyDelete
  4. Anda membuat beberapa poin bagus di sana. Saya melakukan pencarian pada subyek dan ditemukan terutama orang akan persetujuan dengan blog Anda..

    ReplyDelete
  5. Terima kasih atas panduan yang diberikan..

    ReplyDelete

Popular Post

Followers

Ping!

Powered by Blogger.

Visitors

Visitor Counter

- Copyright © B|S Network -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -