Posted by : Anas Nazri Monday, November 4, 2013

bahaya tidur buka lampu Bahaya Tidur Malam Dengan Lampu Terbuka
Rasanya tahukah anda sekiranya anda tidur dengan membuka lampu pada waktu malam boleh memberikan kesan kepada kesihatan anda? Hari ini penulis terbaca satu artikel bahawa tidur waktu malam membuka lampu boleh mendatangkan bahaya. Patutlah kadang kadang bila penulis tidur waktu malam buka lampu badan rasa lenguh lenguh jer bila bangun.
Bagaimanapun fakta ini penulis baca hanya di laman laman sosial dan internet sahaja. Macam mana pun penulis lebih suka tidur tutup lampu sebab utamanya jimat elektrik hihi.
Disini ada beberapa tips terutama perempuan sekiranya tidur di malam hari jika lampu menyala
1. Meransang pembentukkan kanser
2. Menganggu hormon melatonin dalam tubuh. Hormon melatonin dapat mencegah pelbagai penyakit termasuk kanser payu dara mahupun kanser prostat
3. Membuatkan otak terus bekerja dan tidak dapat berehat dengan secukupnya kerana otak anda merespon cahaya yang ada di bilik tidur
Satu persidangan berkaitan tentang penderita leukimia diadakan di London menyatakan bahawa mereka menderita kanser akibat terlalu lama memasang lampu waktu tidur di malam berbanding dengan yang tidak pernah memasang lampu waktu tidur.
Hal ini dikatakan memberi tekanan kepada produksi melatonin di dalam badan dimana normalnya berlaku antara jam 9 malam sehingga jam 8 pagi. Penelitian sebelum ini telah menunjukkan bahawa golongan yang paling mudah diserang adalah para pekerja shift malam yang memiliki risiko untuk terkena kanser payudara (pekerja wanita).
Orang buta tak ada masalah terhadap proses melatonin dalam diri mereka dan memiliki risiko yang lebih rendah untuk mengidap kanser. Bagi ibu bapa, mereka disarankan untuk menggunakan mentol lampu yang suram berwarna merah atau kuning jika anak-anaknya takut pada kegelapan.
Ini sahaja yang dapat penulis kongsikan buat anda semua

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Followers

Ping!

Powered by Blogger.

Visitors

Visitor Counter

- Copyright © B|S Network -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -