Posted by : Anas Nazri Friday, October 18, 2013

Agenda BBC Untuk Memecahbelahkan Orang Islam?

Agenda BBC Untuk Memecahbelahkan Orang Islam?

Isu Kalimah Allah yang masih hangat (terutamanya untuk orang Kristian), yang dipelopori oleh para mubaligh agama tersebut di dalam DAP.
Pihak mahkamah telah menghalang mereka untuk menggunakan nama tuhan orang Islam untuk penyiaran dan keguanaan percetakan telah dianggap oleh DAP sebagai satu tamaparan hebat.
Sebagai buli yang tersohor, DAP selalunya akan meragam apabila kehendak tidak tercapai.
Setelah keputusan dibuat oleh mahkamah, parti tersebut masih lagi menyalak dan menyalahkan orang Islam dan sesiapa sahaja yang menentang mereka.
Sekarang DAP bukan sahaja menyalak kepada PDRM dan ROS, tetapijuga kepada sistem kehakiman negara.
DAP ialah satu parti yang sangat bising.
Entah bagaimana, salakan DAP ini telah didengari oleh agensi berita antarabangsa BBC.
BBC pula dengan menipu cuba menyatakan bahawa UMNO dan PAS sedang bergaduh untuk menentukan sama ada nama “Allah” bolehdigunakan oleh orang-orang Kristian.
BBC tidak menyebut langsung tentang salakan DAP yang semakin lama semakin nyaring dan kuat.
Malah, Jennifer Pak dari BBC News Kuala Lumpur telah menyatakan bahawa ia adalah satu perlumbaan antara UMNO dan PAS sahaja.
Mungkin jua Jennifer telah tersilap pandangan dan menyatakan PAS dan DAP adalah satu entity.
Kalau begitu dia mungkin separuh betul kerana DAP dan PAS adalah sebahagian dari komponen Pakatan Rakyat.
Dan kita tahu bahawa PAS telah terpecah dua berkenaan isu ini, dan ini sahaja di dalam golongan Ulama’.
Presiden PAS, Hadi Awang masih lagi tidak menyatakan apa-apa tentang pendirian beliau tentang perkara ini.
Namun begitu, Harun Taib, Ketua Majlis Ulama’ telah menyatakan bahawa PAS bersama kerajaan untuk tidak membenarkan The Herald untuk menukarkan nama tuhan Kristian kepada “Allah”.
Patutnya, sebagai wartawan yang professional, mereka perlu menyebut tentang fakta bahawa kes tersebut secara terang-terangan adalah Kerajaan Malaysia Vs Persekutuan Kristian di Malaysia.
Tapi Jennifer Pak telah tersalah tafsir fakta yang paling penting dan terus dengan melulu telah menuduh ia adalah satu pertarungan politik antara UMNO dan PAS. Kenyataan yang beliau katakan adalah “analisis” tersebut merupakan satu perkara yang amat kelakar.
Tetapi, nada laporan beliau bertukar serius apabila kononya, Masjid dan Gereja telah diserang akibat daripada keputusan yang dibuat oleh mahkamah rendah pada 2009.
Sedangkan perkara ini tidak pernah terjadi di negara ini.
Mungkinkah tentang beberapa orang budak Cina yang membaling cat merah kepada Surau yang akhirnya dimaafkan oleh komuniti Islam di tempat tersebut dikirakan sebagai serangan, kita tidak tahu apa yang Jennifer sedang katakan.
Orang Malaysia tidak bodoh. Ya, kita mungkin tidak faham tentang politik atau keadaan semasa di luar negara tapi kita tidak bodoh.Kita tahu bahawa BBC sedang melaga-lagakan orang Islam di Malaysia.
Dan juga mereka ingin melaga-lagakan umat Islam dan orang Kristian di negaraini.
Secara terus terang, UMNO tidak mencampuri urusan mahkamah dan ia telah dibuktikan di mana saban kali Ketua Pembangkang dituduh beliau akan terlepas dan ramai juga pemimpin UMNO dipenjarakan disebabkan oleh jenayah.
UMNO dan pihak kerajaan adalah dua entiti berbeza dan ia memerlukan tahap professional yang tinggi supaya ianya tidak mencampuri urusan satu sama lain.
Mungkin Jennifer sepatutnya bertindak sebagai seorang professional juga.
Dari awal lagi , Jennifer sepatutnya mengambil sedikit masa untuk menganalisa tentang kepentingan akhbar kristian the Herald untuk menggunakan “Allah” menggantikan perkaraan God di dalam akhbar mereka.
Adakah sebarang keburukan akan berlaku sekiranya the Herald menggunakannama “lord” atau “Father” seperti yang selama ini digunakan oleh mereka? Perkara ni perlu dijelaskan sebelum menerjah ke dalam unsur sosiopolitik yang beliau sendiri tidak faham langsung.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Followers

Ping!

Powered by Blogger.

Visitors

Visitor Counter

- Copyright © B|S Network -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -