Posted by : Anas Nazri Friday, December 13, 2013

Adakah anda masih ingat lagi kisah seorang pemuda melayu yang dikenali sebagai Ahmad Ammar. Pemergiannya cukup dirasai kerana jasa almarhum dalam memperjuangkan Islam. Ahmad Ammar antara insan yang sering menyertai misi-misi kemanusian di luar negara.

Untuk kali ini, ibu bapa Ahmad Ammar telah pergi menziarahi pusara anaknya di Turki. Subhanallah! Jelas kelihatan, bunga-bunga di atas pusaranya kembang dan segar mekar.

SUBHANALLAH- Bunga Mekar Kini Memenuhi Pusara Ammar

Kali ini, melalui akaun seorang pengguna Twitter Muhd AR, beliau berkongsi gambar ibu bapa pemuda Ahmad Ammar Ahmad Azam sewaktu mereka menziarahi pusara anaknya itu yang telah meninggal dunia 36 hari yang lepas.

Ahmad Ammar meninggal dunia dilanggar ambulan pada 2 November selepas terjatuh ketika melintas jalan.

Allahyarham juga menjadi orang Malaysia pertama dikebumikan di Tanah Perkuburan Eyub Sultan yang menghadap Laut Golden Horn.

Tanah perkuburan itu juga menjadi saksi tempat bersemadinya lebih 60 jasad para sahabat Nabi Muhammad S.A.W, para auliya’, panglima Uthmaniyyah dan orang-orang kenamaan di sana.

Jasad sahabat Rasulullah Saidina Abu Ayub Al-Ansari turut disemadikan di situ.

Dalam gambar di Twitter itu, kelihatan ayah Ammar, Ahmad Azam Abdul Rahman yang juga bekas Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) bersama ibu Ammar Nur Azlina Abdul Aziz berdiri di sebelah pusara anaknya itu yang dihiasi bungaan mekar.

Sama-sama lah kita sedekahkan Al-Fatihah kepada roh Ahmad Ammar dan semoga beliau ditempatkan dalam kalangan hamba-hamba Allah yang soleh dan dijanjikan syurga olehNya kelak.

#Kongsikan artikel ini andainya anda fikir ianya sangat bermanafaat.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Followers

Ping!

Powered by Blogger.

Visitors

Visitor Counter

- Copyright © B|S Network -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -